Uskonnot Suomessa -
http://uskonnot.fi/yhteisot/view?orgId=958
Tulostettu: 10.07.2020 kello 20.30
Etusivulle  |  Uskonnot  |  Yhteisöt  |  Raportit

Svenska Frimurareorden i Finland

muokkaa

Taustalla vaikuttava perinne: Esoteeriset liikkeet

Yhteisön kotikunta: Helsinki

Toiminta-alue: Espoo, Helsinki, Kokkola, Maarianhamina, Pietarsaari, Porvoo, Tampere, Tammisaari, Turku, Vaasa.

Tiivistelmä: Vapaamuurarius rantautui Ruotsiin jo 1700-luvulla. Ensimmäinen loosi perustettiin vuonna 1735 ja Suuri Maaloosi vuonna 1759. Ruotsalaiseen riittiin pohjautuva vapaamuurari-liike aloitti Suomessa toimintansa uudelleen vuonna 1923.
Ruotsin Suureen Maaloosiin kuuluu maailmanlaajuisesti kaikkiaan noin 16 000 vapaamuuraria. Ruotsalaiseen riittiin perustuva vapaamuurarius edellyttää jäseniltään tunnustautumista kolmiyhteiseen ja kristilliseen jumalauskoon. Sen asteista 1-3 muodostuu Johannes-loosi, joka vastaa lähinnä suomenkielisen vapaamuurariuden sinisiä looseja. Asteista 4-6 muodostuu puolestaan Pyhän Andreaksen loosi. Nämä asteet vastaavat englantilaisen ja suomenkielisen vapaamuurariuden Royal Arch -ja skottilaisen riitin Rose Croix-asteita. Tämän jälkeen tulee kapituuliloosi, jonka asteissa 7-10 on yhä selkeämmin mukana kristillisiä aineksia.

Temppeliritarilegendalla on tärkeä merkitys Ruotsin Suuressa Maaloosissa. Ylimmissä asteissa on mukana aineksia gnostilaisuudesta, kabbalasta ja alkemiasta. Kokonaisuudessaan rituaaleissa on nähtävissä vahvasti kristillisen perinteen vaikutus. Jäseniä Svenska Frimurare Orden i Finland-järjestössä on noin 1500 ja suurloosin lisäksi looseja on kymmenen.

Tiedot päivitetty: 17.02.2020

Linkkejä