Birgittalaissääntökunnan maallikko-oblaatit

Birgittalaissääntökunnan maallikko-oblaatit

Taustalla vaikuttava perinne:

Kuvaus

Maallikko-oblaatit ovat ihmisiä, joita birgittalaissääntökunta ja sen hengellisyys erityisesti kiinnostaa ja jotka haluavat pitää läheistä yhteyttä sääntökunnan luostareihin ja auttaa niitä niiden toiminnassa. Oblaatit liittyvät birgittalaissääntökuntaan, mutta pysyvät maallisessa ammatissaan ja perheessään.

Suomessa oblaattien toiminta alkoi Helsingissä sotien jälkeen, mutta toiminta hiipui kuitenkin joitakin vuosia kestettyään. Se oli ruotsinkielistä ja tukeutui Ruotsin birgittalaisluostareihin. Uudelleen toiminta alkoi Turun birgittalaisluostarin yhteydessä (perustettu 1986), jossa oblaattiryhmä on toiminut vuodesta 1995.

Birgittalaissääntökunnan maallikko-oblaatteja on nykyään yhteensä 8, rinnakkaisoblaatteja eli luterilaisia oblaatteja (he eivät käytä oblaatin nimitystä) on 4, ja lisäksi on 2 oblaattinoviisia (2008). Yksikkö kokoontuu kerran kuussa Turussa pitääkseen kokouksen, jossa on jokin teoreettinen aihe, moderaattori-isän
hengellinen pohdiskelu ja yhteistä keskustelua. Tilaisuus alkaa osallistumisella luostarin hetkipalvelukseen. Kerran vuodessa (yleensä Birgitan-päivän
seudulla lokakuussa) järjestetään viikonloppuretriitti, johon otetaan
muitakin kuin oblaatteja. Oblaatit avustavat Intiassa toimivia birgittalaisluostareita. Etenkin Marikunnun luostari Keralassa on aktiivinen.

Oblaatteja on Suomen lisäksi Italiassa, Ruotsissa, Englannissa ja vuodesta 2002 lähtien myös Norjassa.

Tiedot päivitetty: 11.04.2018

 

Linkkejä:

kolumbus.fi/~kh1458/oblaatit/

Lisätiedot

Kotikunta

Toiminta-alue