Länsi-Suomen Rukoilevaisten Yhdistys ry

Länsi-Suomen Rukoilevaisten Yhdistys ry

Kuvaus

Yhdistyksen juuret ovat 1700-luvulla syntyneessä rukoilevaisuus-liikkeessä. Rukoilevaisuus on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vanhin herätysliike. Se on saanut nimensä rukouksen keskeisestä asemasta seurakäytännöissä.

Vuonna 1984 rukoilevaisuusliike hajosi kahtia, Länsi-Suomen Rukoilevaisten Yhdistykseksi ja Suomen Rukoilevaisen Kansan Yhdistykseksi. Suurimpana syynä jakaantumiselle oli yhdistysten erilainen suhtauminen kirkollisiin uudistuksiin. Länsi-Suomen Rukoilevaisten Yhdistys halusi säilyttää rukoilevaisuudelle ominaiset tunnusmerkit sekä pitäytyä perinteiseen virkakäsitykseen. Suomen Rukoilevaisen Kansan Yhdistys taas halusi uudistaa liikettä (esim. hyväksymällä naispappeuden).

Länsi-Suomen Rukoilevaisten Yhdistys on herätysliike, joka säilyttää rukoilevaisuuden perinteiset tunnusmerkit, kuten polvirukouksen sekä vanhojen veisuu- ja saarnakirjojen käytön. Jumalanpalvelukset pidetään 1600-luvun lopulta peräisin olevan kirkkokäsikirjan mukaan ja virret veisataan vuoden 1701 virsikirjasta. Hengellisten tilaisuuksien järjestämisen lisäksi yhdistys julkaisee Länsi-Suomen Herännäislehteä. Yhdistys on rekisteröity 4.3.1985.

Tiedot päivitetty: 15.05.2018

 

Linkkejä:

rukoilevaisuus.com

 

Lähteet:

Kirjat

Heino, Harri: Mihin Suomi tänään uskoo, 89-90. Helsinki: Werner Söderström, 1997. 46-48

Huotari, Voitto: Kirkkomme herätysliikkeet tänään. Helsinki: Kirjapaja, 1981.

Lisätiedot

Kotikunta

Toiminta-alue

, , , , , , , , , , , , , ,