Lectorium Rosicrucianum ry

Lectorium Rosicrucianum ry

Taustalla vaikuttava perinne:

Kuvaus

Kultainen ruusuristin kansainvälinen koulu

Lectorium Rosicrucianum -järjestön historia liittyy 1800-luvun loppupuolella alkaneeseen esoterian elpymiseen länsimaissa. Tuolloin syntyi useita myös ruusuristiläiseen perinteeseen ja myyttiin tukeutuvia järjestöjä.

Alankomaalaiset Jan Leene (1896-1968) ja hänen veljensä Zvier W. Leene (1892-1938) tulivat Max Heindelin perustaman Rosicrucian Fellowship -järjestön Hollannin osaston johtajiksi 1920-luvulla. Lectorium Rosicrucianumin perustamisvuodeksi mainitaan usein vuosi 1924 ja perustajaksi Jan Leene. Varsinaisesti järjestö on irtautunut itsenäiseksi liikkeeksi vuonna 1935. Zwier W. Leenen kuoleman jälkeen Jan Leene (kirjailijanimeltään Jan van Rijckenborgh) ja rouva H. Stock-Huyser (kirjailijanimeltään Catharose de Petri) jatkoivat liikkeen opin kehittämistä. Toisen maailmansodan aikana natsit kielsivät liikkeen toiminnan ja useita jäseniä vangittiin. Sodan jälkeen liike otti käyttöönsä nimen Lectorium Rosicrucianum.

Leene ja Stock-Huyser tapasivat Antonin Gadalin vuonna 1948. Gadal on ollut merkittävä vaikuttaja kataariliikkeen elvyttämisessä. Lectorium Rosicrucianum perustettiin Ranskaan vuonna 1957 ja samoihin aikoihin se levisi myös Saksaan.

Kultainen Ruusuristi katsoo edustavansa todellista ruusuristiläisyyttä ja olevansa gnostilaisten mysteerikoulujen perinteen jatkaja. Alkuperäinen kristinusko on järjestön opetuksen mukaan gnostilaista eli ihmisen sisäistä jumaluutta korostavaa henkisyyttä. Järjestö opettaa, että ihminen kuuluu kahteen luomakuntaan. Ulkonaisesti hän kuuluu langenneeseen kuolevaiseen luontoon ja sisäisesti jumalalliseen luontoon sydämen ruusun välityksellä. Ihmisen tavoitteena on liikkeen mukaan palata jumalalliseen luontoon. Se tapahtuu transfiguraation kautta synnyttämällä henkisielu sydämen ruusun avulla ja vapautumalla karmasta ja jälleensyntymisen kierrosta. Transfiguraatio tarkoittaa hengen, sielun ja ruumiin uudestisyntymistä vedestä ja Hengestä.

Suomessa Lectorium Rosicrucianum on aloittanut toimintansa vuonna 1995. Se on rekisteröity 17.11.1997. Suomessa järjestön keskeiset toimintamuodot ovat oppilaille pidettävät palvelut ja konferenssit, multidiaesitykset sekä yleisöluentojen järjestäminen. Järjestö julkaisee myös Pentagrammi-nimistä lehteä ja opetuskirjeitä. Järjestössä on 23 jäsentä (2011).

Tiedot päivitetty: 22.11.2019

 

Linkkejä:

kultainenruusuristi.fi

 

Lähteet:

Internet

Cesnur (Massimo Introvigne): Lectorium Rosicrucianum: A Dutch Movement Becomes International. , 2009. http://www.cesnur.org/testi/RosyCross.htm [2009-06-25]

 

Kirjat

Heino, Harri: Mihin Suomi tänään uskoo, 89-90. Helsinki: Werner Söderström, 1997. 340-342

Lisätiedot

Kotikunta

Toiminta-alue