Medialähetysjärjestö Sanansaattajat ry

Medialähetysjärjestö Sanansaattajat ry

Kuvaus

SANSA
Ent. nimi Radiolähetysjärjestö Sanansaattajat ry – Radiomission Budbärarna rf

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piirissä vaikuttavasta evankelioimisliikkeestä käytetään tavallisesti nimitystä ”viides herätysliike” tai ”uuspietismi”. Liikkeen tausta on yhtäältä 1800-luvun lopun pietistisessä herätyskristillisyydessä ja toisaalta angloamerikkalaisessa evankelikaalisessa liikkeessä (evangelicals).

Evankelikaalisuus on kansainvälinen tunnustuskuntien rajat ylittävä, lähinnä protestanttisten kirkkokuntien piirissä vaikuttava liike, jossa korostetaan Raamatun ehdotonta auktoriteettia, henkilökohtaista uskonratkaisua, sekä evankelioimisen tärkeyttä. Luterilaisen kirkon piirissä suuntaus alkoi vaikuttaa 1920- ja 30-luvuilla rovasti Urho Muroman (1890-1966) toiminnan vaikutuksesta. Viidesläisyys organisoitui Suomessa kuitenkin pääosin toisen maailmansodan jälkeen.

Tärkeitä liikkeen piirissä vaikuttavia järjestöjä ovat Kansan Raamattuseura (KRS), Suomen Raamattuopiston Säätiö (SROS), Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys (SEKL), Suomen Evankelisluterilainen Opiskelija- ja Koululaislähetys (OPKO), Suomen Evankelisluterilainen Lähetysyhdistys Kylväjä (ELK) sekä Helsingin Raamattukoulusäätiö.

Radiolähetysjärjestö Sanansaattajat ry (SANSA) perustettiin vuonna 1973 (rekisteröity samana vuonna 3.8). Nimi muutettiin kesällä 2012 Medialähetysjärjestö Sanansaattajaksi. Se on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestö, joka tekee lähetystyötä radion ja muiden sähköisten viestimien kautta. Se kustantaa kristillisiä radio-ohjelmia Aasiassa, Afrikassa ja Euroopassa tehden yhteistyötä kristillisten järjestöjen ja paikallisten kirkkojen kanssa. Suomessa järjestön toimintamuotoja ovat julistus- ja lähetyskasvatustoiminta, ja se julkaisee Lähde-lehteä.

Radiolähetysjärjestö Sanansaattajat (SANSA) tekee työtä myös naisten parissa. Työmuoto, josta käytetään nimeä Hanna-työ, toteutetaan yhteistyössä seurakuntien kanssa eri puolilla maata. Maailmanlaajuisen Hanna-työn (Project Hannah) tarkoituksena on auttaa ja tukea naisia, joiden asema erityisesti kehitysmaissa on huono. Brasilialaisen lähetystyöntekijän Marli Spiekerin ideoima projekti alkoi Aasiassa vuonna 1997. Radiolähetysjärjestö Sanansaattajat on tukenut projektia Hanna-työn alkuajoista asti.

Hanna-työ koostuu naisten muodostamista rukousryhmistä ja naisille suunnatuista radio-ohjelmista. Naiset toivon lähteellä -ohjelmia (Women of Hope) radioidaan yli 50 kielellä pääasiassa sellaisissa maissa, joissa naisten kokoontumismahdollisuudet ovat rajalliset tai joissa kristinuskon asema ei ole kovin vahva. SANSAN:n yhteydessä toimii noin 130 pienryhmää mukaanlukien Hanna-ryhmät.

Tiedot päivitetty: 15.05.2018

 

Linkkejä:

sansa.fi

 

Lähteet:

Heino, Harri: Mihin Suomi tänään uskoo, 89-90. Helsinki: Werner Söderström, 1997. 60-61

Lisätiedot

Kotikunta