Missiomaailma ry

Missiomaailma ry

Kuvaus

Ent. Nokia Missio ry

Karismaattiset liikkeet ovat armolahjojen käyttöä ja Pyhän Hengen uudistusta painottavia herätysliikkeitä. Helluntailaisuudesta poiketen karismaattiset liikkeet vaikuttavat perinteisten kristillisten kirkkojen sisällä. Tavallisimpia armolahjoja ovat kielilläpuhuminen, profetoiminen ja parantaminen. Karismaattiset liikkeet saivat alkunsa 1960-luvulla ja nykyisin niiden arvioidaan tavoittavan 180 miljoonaa kristittyä maailmanlaajuisesti. Nokia Missio on karismaattinen herätysliike, joka haluaa ylittää seurakunta- ja kirkkokuntarajat. Yhdistys rekisteröitiin 14.5.1997.

Nokia Missionin näkyvä ja huomiota herättänyt toiminta alkoi kuitenkin jo vuonna 1991, kun seurakunnan sanan ja rukouksen illat eli torstai-illat käynnistyivät. Aluksi kokoonnuttiin pienellä joukolla Nokian seurakuntakeskuksessa, mutta seuraavien vuosien aikana kävijämäärät kasvoivat niin paljon, että oli siirryttävä Nokian kirkon tiloihin. Torstai-illat alkoivat kuitenkin pian saada kritiikkiä osakseen ja niitä pidettiin Suomen evankelisluterilaisen kirkon sisällä jopa vääräoppisina. Lopulta Nokia Mission kärkihahmo Markku Koivisto luopui evankelisluterilaisen kirkon pappisvirastaan.

Nokia Missio järjestää parantumisiltoja sekä ylläpitää Raamattuinstituuttia, joka on hengellinen johtajuuteen valmentava koulu. Liike julkaisee Nokia Mission-uutislehteä.

Nokia Mission kokouksissa käy eri kirkkokuntiin kuuluvia ihmisiä. Jotkut kuuluvat evankelis-luterilaiseen kirkkoon, toiset helluntaiseurakuntiin tai muihin vapaisiin suuntiin. Nokia Missio tekee myös lähetystyötä muun muassa Albaniaan, Intiaan, Pakistaniin ja Israeliin sekä kouluttaa seurakunnille työntekijöitä.

Nokia Missio tarjoaa uskoontulleille Solu-ryhmiä, jotka koostuvat 2-3 ”vanhasta” uskovasta sekä uusista jäsenistä. Solun tarkoitus on olla evankelioiva ja opetuslapseuttava. Solujen on tarkoitus haarautua uusiksi ryhmiksi jäsenten kasvettua uskoonsa riittävästi.

Nokia Missio ry:n rinnalle perustettiin kirkkokunta, joka aloitti toimintansa vuonna 2008. Kesäkuussa 2012 liike muutti nimensä Missiomaailma ry:ksi. Se korostaa olevansa tunnustustenvälinen herätys- ja lähetysjärjestö.

Tiedot päivitetty: 15.05.2018

 

Linkkejä:

missiomaailma.fi

 

Lähteet:

Opinnäytetyöt

Pohjanheimo, Outi: Myyttinen parantuminen Nokian herätysliikkeen piirissä: narratiivisen aineiston monimetodinen analyysi. Pro gradu -tutkielma. Helsinki: Helsingin yliopisto. Uskontotieteen laitos, 2005.

Turunen, Jari: Nokian perkele. Nokia-liikkeen opetus saatanasta, riivaantumisesta ja riivaajien karkottamisesta. Systemaattisen teologian pro gradu -tutkielma. Joensuu: Joensuun yliopisto. Läntisen teologian laitos, 2004.

Lisätiedot

Kotikunta