Ordo Templi Orientis (OTO)

Ordo Templi Orientis (OTO)

Taustalla vaikuttava perinne:

Kuvaus

Nimen merkitys: Ordo Templi Orientis (OTO), Idän temppelin sääntökunta tai Idän temppeliherrojen sääntökunta.

Ordo Templi Orientis (OTO) on Saksassa 1900-luvun alussa perustettu initiatorinen järjestö, jonka varsinaisena perustajana voidaan pitää Theodor Reussia, joskin perustajaksi mainitaan usein eri lähteissä Karl Kellner.

Reuss oli rakentanut OTO:n rituaalisen järjestelmän lähinnä yhteisvapaamuurariuden pohjalle. Tunnettu okkultisti ja rituaalimaagikko Aleister Crowley (1875 – 1947), josta tuli vuonna 1922 OTO:n kansainvälinen johtaja, sai haltuunsa OTO:n dokumentteja ja julkaisi niitä lehdessään. Järjestö jakaantui hänen johtajuutensa myötä, koska osa jäsenistä ei hyväksynyt hänen johtajuuttaan ja näkemyksiään. Crowleyn valinnan myötä OTO:ssa korostui hänen kehittämänsä uskonnollis-filosofinen oppinsa, theleman, merkitys.

Toisen maailmansodan jälkeen on syntynyt erilaisia OTO:n nimeä käyttäviä järjestöjä, jotka ovat katsoneet edustavansa alkuperäistä järjestöä ja sen olemusta. Kiistat ovat jatkuneet näihin päiviin saakka. Amerikkalainen Grady McMurtry (1918 – 1985) ryhtyi elvyttämään OTO:a uudelleen Yhdysvalloissa ja katsoi, että Crowley oli nimennyt hänet seuraajakseen. Vuodesta 1985 järjestön johdossa on toiminut William Breeze. Tämä OTO:n haarautuma (”Kalifaatti-OTO”) on suurin OTO:n haarautuma ja se sai vuonna 1977 Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöksellä tekijäoikeudet Crowleyn kirjoihin. ”Kalifaatti-OTO:n” jäseniä on maailmanlaajuisesti muutamia tuhansia ja järjestöön kuuluvia ryhmiä toimii yli neljässäkymmenessä maassa.

OTO:ssa on hyödynnetty oppeja ja rituaaleja länsimaisen okkultismin (muun nuassa kabbalasta, hermetismistä ja rituaalimagiasta) sekä eri joogaperinteistä. Järjestön rakenne perustuu sarjalle vihkimyksiä, joista suurin osa annetaan seremoniallisesti. Vihkimysasteiden tarkoitus on opastaa yksilö, allegorian ja symboliikan keinoin, luonnon salaisuuksiin ja auttaa jokaista löytämään oma todellinen identiteettinsä.

Thelemaa uskonnollisena polkuna seuraavia kutsutaan nimellä thelemiitit. Thelema-oppi pohjautuu “thelemiittien pyhiin kirjoihin”, joista tärkein on Liber AL vel Legis, sub figura CCXX, joka tunnetaan yleisemmin nimellä The Book of the Law, joka syntyi 1904 (suomeksi Lain Kirja). Theleman pyhiin kirjoihin kuuluu kolmetoista Crowleyn “inspiraation tuloksiksi” katsottua kirjaa.

Theleman maailmankuva on mystinen ja metafyysinen, ja siinä yhdistyvät pluralistinen, dualistinen, monistinen, mystinen ja nihilistinen maailmankuva kaikenkattavassa kosmisessa käsitteessä.Theleman järjestelmä käyttää hyväkseen useiden eri kulttuurien ja uskontojen jumaluuksia tiettyjen jumalallisten, arkkityyppisten ja kosmisten voimien ilmentyminä. Yleisimmin esiintyvät jumaluudet ovat peräisin muinaisegyptiläisestä panteonista, tosin käytetyissä käsitteissä näkyy selvästi ajan eli 1900-luvun alun näkemykset sekä Crowleyn omat tulkinnat. Eri uskontojen tutkiminen on monille thelemiiteille tärkeää, sillä theleman oppien mukaan kaikki uskonnot pohjautuvat yleismaailmallisiin totuuksiin.

OTO-Pohjan Neito Camp perustettiin 12.7.1997. Ensimmäiset initiaatiot järjestettiin Tukholmassa 1997. Suomessa toimiva OTO edustaa ”Kalifaatti-OTO:n” suuntausta.

OTO:n jäsenyys on salainen. Jäsenten nimiä tai osoitteita ei luovuteta kenellekään – ei edes niille OTO:n viranhaltijoille, joiden ei tarvitse niitä tietää – ilman jäsenten erillistä suostumusta.

Pohjan Neito on hallinnollisesti nykyään ”keidas” (Oasis). Se tarkoittaa, että se voi toimia ylemmällä tasolla. Pohjan Neidon lisäksi Turussa ja Tampereella, kummassakin toimii ”leiri” (camp). ”Leiri” voi antaa vain ensimmäisen asteen vihkimyksen.

Tiedot päivitetty: 26.10.2018

 

Linkkejä:

oto.fi

 

Lähteet:

Kirjat

Crowley & Reuss (ed. & compiled by A. R. Naylor, introduced by Peter R. Koenig): O.T.O. Rituals & Sex Magic. Essex House, Thame: Mandrake Press Ltd., 1999.

Partridge, Christopher (toim.): Uusien uskontojen käsikirja. Helsinki: Kirjapaja, 2006.

Lisätiedot

Kotikunta

Toiminta-alue