Suomen Chi Kung Yhdistys ry

Suomen Chi Kung Yhdistys ry

Taustalla vaikuttava perinne:

Kuvaus

Nimen merkitys: Chi kung (qigong) on kiinalainen meditatiivisen liikunnan muoto.

Suomen Chi Kung Yhdistys on perustettu vuonna 1988 ja rekisteröity 5.1.1990. Yhdistyksessä pyritään opettamaan chi kungia laaja-alaisesti sitoutumatta mihinkään tiettyyn koulukuntaan. Harjoituksia luonnehditaan sisäistä voimaa vahvistaviksi ja tasapainottaviksi. Niiden katsotaan sopivan kaikille, jotka etsivät mielen ja hengen tasapainoa.

Qigong (chi kung) on sisäisen energian eli qin kultivoinnin menetelmiin pohjautuva ruumiinharjoituksen järjestelmä, joka luotiiin 1950-luvulla alunperin terapeuttiseksi itsehoitomenetelmäksi. Qigongin (chi kungin) juuret ovat Kiinan perinteisissä ruumiinharjoituksen muodoissa.

1930- ja 1940-luvuille qigongia harjoitettiin perinteisen kiinalaisen lääketieteen rinnalla ja sen osana etenkin maaseudulla, jossa länsimaisen lääketieteen hoitomenetelmiä ei ollut saatavilla. Kommunistisessa Kiinassa näitä harjoituksia alettiin tulkita uudelleen ja systematisoida 1950-60-luvuilla osana valtiollista kansanterveysohjelmaa ja uudenlaisen yhteiskunnan rakentamista yleensä, eli niille annettiin täysin uudenlainen ideologinen viitekehys.

Vuosina 1965-78 qigongin harjoittaminen oli virallisesti kiellettyä, mutta eräs nainen nimeltä Guo Lin harjoitti sitä julkisesti kiellosta huolimatta ja sai lajille runsaasti kannattajia. Kulttuurivallankumous ei siis onnistunut kitkemään qigongia, vaan se irtaantui lääketieteellisistä instituutioista ruohonjuuritason populaariksi kansanliikkeeksi, joka oli kenen tahansa opittavissa ja harjoitettavissa missä tahansa.

Qigongin muodot erilaistuivat ja alkoivat lisääntymässä määrin venyttää sekulaarin ja tieteellisen rajoja yhä maagisempaan suuntaan. Alunperin qigong piti sisällään harjoituksia, joiden avulla ihmisen katsottiin voivan parantaa itsensä ja lisätä terveyttä. Nyt alkoi esiintyä myös mestareita, jotka pystyivät parantamaan potilaita lähettämällä heihin parantavaa voimaa. Qigong-kuumeen ääri-ilmiöt henkilöityivät mestarissa nimeltä Yan Xin, jonka ihmeelliset terapeuttiset kyvyt herättivät runsaasti huomiota. Yan Xiniä alettiin pitää elävänä Buddhana ja hänen kodistaan tehtiin pyhiinvaelluspaikka. Qigong-liikkeen kehitys kulminoitui falungongiin.

Tiedot päivitetty: 16.05.2018

 

Linkkejä:

suomenqigong.fi/etusivu

Lisätiedot

Kotikunta