Suomen Kristillinen Ylioppilasliitto – Finlands Kristliga Studentförbund ry

Suomen Kristillinen Ylioppilasliitto – Finlands Kristliga Studentförbund ry

Kuvaus

SKY

Suomen Kristillinen Ylioppilasliitto – Finlands Kristliga Studentförbud ry (SKY) on Suomen vanhin kristillinen opiskelijajärjestö ja se kuuluu maailmanlaajuiseen World Student Christian Federationiin (WSCF), jolla on toimintaa yli sadassa maassa. WSCF on perustettu vuonna 1895. Pari vuotta myöhemmin Helsingissä aloitti toimintansa NYKY (Naisylioppilaiden kristillinen yhdistys). NYKY sai seurakseen YKY:n (Ylioppilaiden kristillinen yhdistys), joka vaihtoi nimensä kuitenkin MYKY:ksi. (Miesylioppilaiden kristillinen yhdistys).

Suomen Kristillinen Ylioppilasliitto muotoutui paikallisyhdistysten katto-organisaatioksi 1920-luvulla. Järjestö rekisteröitiin 5.10.1948.

Toisen maailmansodan jälkeen SKY:n ja WSCF:n painotus alkoi siirtyä perinteisestä evankelioivasta linjasta yhä enemmän sosiaalista vastuuta korostavaan linjaan, mikä ilmeni ensin kansainvälisellä tasolla IFES:n (International Fellowship of Evangelical Students) perustamisena. SKY:n edelleen radikaalipolitisoituessa 1970-luvulla myös muita tahoja irtaantui SKY:stä. Tuona aikana SKY luonnehti itseään kirkolliseksi vaihtoehtoliikkeeksi.

Tällä hetkellä SKY on linjaltaan varsin yleiskirkollinen säilyttäen kuitenkin kriittisen asenteen laitostuneisuutta, vallankäyttöä ja yhteiskunnallista epäoikeudenmukaisuutta kohtaan. Jäseniä on 370 (2008).

Keskeisiä teemoja SKY:ssä toiminnassa ovat ekumeenisuus, yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus, solidaarisuus ja spiritualiteetti. SKY on saanut hengellisyyteensä vaikutteita myös Taizén veljestöstä. Liitolla on Turussa myös ruotsinkielinen paikallisyhdistys.

SKY tekee myös Ortodoksisen Opiskelijaliiton (OOL) kanssa, jonka kanssa WSCF:ssä SKY:llä on yhteisjäsenyys. SKY julkaisee Ad Lucem- (ruotsiksi) ja Etsijä (suomeksi) -nimisiä lehtiä.

Tiedot päivitetty: 17.05.2018

 

Linkkejä:

sky-fks.fi
wscf-europe.org

 

Lähteet:

Kirjat

Pietikäinen, Petteri (toim.): Kristitty, etsijä ja ylioppilas. Suomen kristillinen ylioppilasliike sata vuotta. Helsinki: Suomen Kristillinen Ylioppilasliitto, 1997.

Lisätiedot

Kotikunta

Toiminta-alue

, , , , , ,