Suomen unitaariuniversalistinen seura ry

Suomen unitaariuniversalistinen seura ry

Kuvaus

Nimen merkitys: Käsite ”unitarismi” tulee latinan sanasta ’unitas’, joka tarkoittaa ykseyttä. Tämä käsite tuli käyttöön 1500-luvulla ja viittaa teologiseen tulkintaan Jumalan ykseydestä.

Unitarismi syntyi 1500-luvulla reformaation radikaalisuuntauksena. Unkarilaissyntyinen Ferenc David (1510-1579) perusti ensimmäisen varsinaisen unitaarikirkon Romaniassa. Englannissa syntyi unitarismin piirissä 1700-luvulla suuntaus, universalismi, joka korosti maailmanlaajuista (universal) pelastusta, eikä hyväksynyt oppia kadotuksesta. Unitaariuniversalistit suhtautuvat kielteisesti dogmaattiseen uskontulkintaan ja eivät hyväksy perinteisen kristinuskon oppeja esimerkiksi kolminaisuudesta, Jeesuksen jumaluudesta ja perisynnistä.

Osa unitaariuniversalisteista on suuntautunut kristillisen perinteen sijasta esimerkiksi uuspakanuuteen ja panteistiseen jumalatulkintaan. Sakramentteja ei ole ja kokoukset saattavat muodostua hiljaisuudesta, musiikista, mietiskelystä, rukouksista, näytelmistä, runoista tai keskustelusta.

Unitaaristen, universalististen ja unitaariuniversalististen kirkkojen yhteistyöelimeksi perustettiin 1995 ”The International Council of Unitarians and Universalists” (ICUU). Suomen unitaariuniversalistinen seura ry perustettiin vuonna 1996 ja se rekisteröitiin 20.4.1999. Samana vuonna seura hyväksyttiin ICUU:n liitännäisjäseneksi. Toimintamuotoja ovat kuukausittainen vapaamuotoinen kokoontuminen Helsingissä ja tiedon levittäminen unitarismista, universalismista sekä unitaariuniversalismista. Yhdistyksessä on noin 20 jäsentä (2011). Yhdistys on julkaissut kaksi kirjaa: 1. Unkarilainen katekismus: Unitaarisen uskon perusteet ja 2. Vapaa usko: unitaariuniversalistien ja kveekarien ajatuksia.

Tiedot päivitetty: 21.05.2018

 

Linkkejä:

unitaari.wordpress.com

Lisätiedot

Kotikunta

Toiminta-alue