Wicca ry

Wicca ry

Taustalla vaikuttava perinne:

Kuvaus

Wicca on 1940-1960-lukujen aikana Englannissa syntynyt uuspakanallinen uskonto, jonka piirissä on eri suuntauksia.

Liikkeen perustajana voidaan pitää Gerald Gardneria (1884-1964), joka kertomansa mukaan initioitiin noituutta harjoittavaan ryhmään vuonna 1939 New Forestissa. Gardner halusi elvyttää ja säilyttää esikristillisen uskonnon. Hän kokosi aineistoa eri lähteistä ja muokkasi opillisen ja rituaalisen perustan wiccalle. Gardnerin lisäksi merkittäviä vaikuttajia liikkeen alkuaikoina olivat esimerkiksi Doreen Valiente (1922-1999) ja Robert Cochrane (1931-1966).

Wicca-liike on ammentanut aineksia pääosin länsimaisestä okkultismista, erityisesti rituaalimagiasta, kansanperinteen, folkloristiikan, historiantutkimuksen ja antropologian teorioista, antiikin mytologioista sekä kansanperinteestä.

Ajan myötä syntyi eri wicca-suuntauksia. Liike sai laajaa huomiota 1960-70-luvuilla Alex Sandersin myötä, joka loi oman wicca-suuntauksensa. Wicca-liike levisi 1960-luvun alussa Yhdysvaltoihin, jossa syntyi vuosikymmenen lopulla radikaalifeministinen wicca-suuntaus.

Nykyään wicca-liike vaikuttaa useimmissa Länsi-Euroopan maissa, Pohjois-Amerikassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Wicca ry on Suomessa asuville, traditionalistista wiccaa harjoittaville henkilöille perustettu yhdistys, jonka tehtävä on myös jakaa tietoa traditionalistisesta wiccasta. Yhdistys katsoo traditionalistisiksi wicca-suuntauksiksi gardnerilaisen ja aleksandrialaisen suuntauksen. Järjestö perustettiin vuonna 2000 ja se rekisteröitiin 24.1.2001.

Tiedot päivitetty: 24.05.2018

 

Lähteet:

Kirjat

Hjelm, Titus (toim.): Mitä wicca on?. Helsinki: Like, 2005.

Opinnäytetyöt

Lång, Hanna-Maria: ”Wicca=…”: Sosiaalisen identiteetin vaikutus wiccan määrittelyyn Suomiwicca keskustelulistalla. Pro gradu -tutkielma. Helsinki: Helsingin yliopisto. Uskontotieteen laitos, 2007.

Nurmi, Kitti: Kaikki wiccalaiset ovat noitia, mutta kaikki noidat eivät ole wiccoja.” Wiccalaisuuden monimuotoisuudesta, uskonnonharjoittajien identiteeteistä ja sijoittumisesta yhteiskuntaan ja laajempaan uskonnolliseen kenttään. Pro gradu -tutkielma. Turku: Turun yliopisto. Kulttuurien tutkimuksen laitos. Uskontotiede, 2004.

Lisätiedot

Kotikunta